RSS Feed

Mengapa Saya Memilih Untuk Berada Di Atas Jalan Ini:Usrah (Part2)

Posted on

LailahaiLla ant subhanaka faqina ‘azabannar..

Mengenangkan kata-kata durjana  manusia yang pelbagai,rasa sakit di bahagian raja seantero anggota badan kita pasti terasa.Hati<3.Manusia kan.Kadang-kadang,untuk beberapa perkara berbangkit yang saya rasa tak perlu saya buang masa untuk deal dengannya;gosip,omong kosong dll saya lebih memilih untuk menjadi artis buat seketika.artis yang saya maksudkan di sini menjurus kepada jawapan mereka yang saya kira agak bijak juga tu.Jawapan famous pabila diajukan soalan:NO KOMEN.ini khusus buat soalan-soalan dan juga lontaran statement yang tak bermanfaat sama sekali dan tidak menambahkan iman.tinggalkan~

Pasti ye tuan-tuan,memang pasti.nak melakukan kebaikan pasti ada halangan.ada jugak yang tak dan nak mula pun dah tergendala.uh,parah.time nak buat perkara mungkar aih senang sungguh.tak ada yang nak menghalang.lancar hingga ke penghujungnya.aneh bukan?bukan.tidaklah aneh pun sebenarnya.bahkan bertambah aneh sekiranya ingin melakukan kebaikan itu mudah.semudah satu dua tiga.tak umph la kalau centu.tak hendak pulak saya nukilkan tentang hikmah kesemua itu kerana saya cukup yakin anda sudah maklum benar tentang itu dan kalau boleh tak nak dengar lagi dah.baik.

sebenarnya sekapur sireh di atas ingin saya kaitkan dengan momen yang mungkin anda alami ketika membuat pilihan khususnya berkaitan amal-amal soleh dan anda takut diperkatakan orang lain.dan lebih khusus lagi ketika anda berkira-kira untuk join usrah.nak join ke tak join.nak join ke tak join.tak join ke tak join.nak join ke tak?

pergh,,halangan.demi syurga aku harungi juga.takbir!

pergh,,halangan.demi syurga aku harungi juga.takbir!

Yang pertama,anda perlu memenuhi hak kepada diri anda sendiri.tahu,faham dan sedar kenapa  sebenarnya anda nak join.kerana siapa dan sebab apa?itu perlu anda faham.perlu juga anda ketahui asal-usul usrah itu apa.datangnya dari mana,siapa yang mengasaskannya,apa matlamat dan hala tuju sehinggalah kepada apa pengakhirannya.umpamanya begini,anda hendak berkahwin dengan seseorang itu tapi anda tak tahu langsung background dia.(nama tak tau,asal mana tak tau,umur berapa tak tau.heh)mesti akan ada masalah lain akan mendatang.erk,pointnya faham tak?susah jugak nak terangkan di sini.moga Allah beri kefahaman lah kepada anda..cuma nak kata betapa pentingnya untuk anda tahu apa yang sedang anda lakukan supaya ianya tak menjadi sia-sia.dan tidak menyusahkan orang lain.teehee

Yang kedua,setelah anda jelas tentang itu,(yang di atas tu lebih kepada fakta) moh kita ke bahagian seterusnya iaitu diri anda sendiri.(faham yang memerlukan otak anda untuk mencerna maklumat tadi tu)manusia terdiri daripada 3 komponen;mentally,physically dan spiritually.ya,ketiga-tiga ini perlu bersedia.maaf,mesti bersedia.(part ni pun macam klise en)memang kena bersedia pun sebab kita nak beralih kepada sebuah pemahaman yang lurus dan benar.syahadatul haq!(penyaksian kepada kebenaran!)ini benda besar bro,bukan main-main.pada peringkat yang di atas tadi,mungkin anda hanya sekadar tahu sahaja.terserah sama ada melalui bahan bacaan ataupun diskusi sihat bersama orang soleh yang anda kenali.

  • Mentally:Ahaks,masalah di sini memang sering terjadi dan selalunya tersenarai dalam FAQ (frequently asked question) apabila berjumpa dengan ikhwah akhawat yang agak senior.tragedi hentaman pumpang pumpang terhadap komponen yang satu ini bagaikan satu kemestian.is a must.tambah-tambah pula daripada mereka yang barangkali datang daripada keluarga yang bukan ikhwah akhawat (mohon maaf,saya sebenarnya tak berapa gemar nak sebut.ini.harap ikhlas dan baca dengan nada yang tepat.trimas) dan mungkin mendapat tentangan hebat daripada keluarga.nak join usrah dihalang.lepas dah join usrah nak kena commit dengan program daurah semua tapi tak dapat keizinan untuk pergi dsb.sekiranya ini yang anda alami,fasbir.inna wa’daLlahi haq.ketahuilah,bukan anda seorang sahaja yang mengalami ini.bahkan ramai lagi.ada yang lebih teruk mungkin.faktor ini memang agak menekan-nekan anda.tension!tanganilah dengan bijak ye.insyaAllah setakat ni rasanya masih belum ada lagi yang mentally retarded disebabkan tak dapat keizinan join usrah.pasti ada caranya.yang penting,jangan pamerkan ke’rebell’iyesan anda tu.mereka yang menentang keputusan anda juga punya hak;hak untuk disantuni dan hak untuk mengetahui.kenapa mereka halang?sebab mereka mungkin masih belum tahu seperti anda.(oh jangan riya’ please)anda,jelaskan dengan baik.kalau tak dapat tackle bersabar dulu.kena ada tu skill untuk memujuk dan patut anda pelajari.tak semestinya nak pujuk tu dengan kata-kata sahaja kan?gunakanlah akhlak anda tu.cairkan mereka.di sini mereka perlukan bukti yang datang daripada anda sendiri.sekiranya kesolehan anda tampil membantu,insyaAllah jalan punya kerana terserlah kesungguhan anda di situ.tapi jangan pulak put high expactation.slow-slow sebab benda ini berperingkat.mungkin awal-awal mereka akan benarkan anda join usrah tapi masih tak benarkan anda untuk ke daurah mukhayam dsb.tak pe.relax dulu.comeykan lagi akhlak tu.dalam nak memujuk kita tak boleh guna desakan ye.komfem tak jadi.dengan berhikmah.tambahan pula,jangan dibuka aib orang yang menentang lagi-lagi ibubapa contohnya.janganlah pulak dihentam dan diceritakan kepada orang lain betapa zalimnya mereka tak benarkan anda.eh anda,tak perlu kot.anda tak ada hak untuk itu.ingat,mereka tak zalim.mereka cuma butuh waktu.dan anda juga masih butuh waktu untuk belajar daripada yang berpengalaman.maka,pointnya di sini,anda perlu sedar dan mengerti bahawa anda sedang berurusan dengan manusia.so,handlelah sebaik mungkin sebagai seorang manusia terhadap manusia yang lain..
  • Physically:Islam itu comel.kenapa?kerana dialah yang paling ensiklopedia sekali.betapa syumulnya ia!jangan anda sangka orang yang aktif dakwah tarbiyah ni cuma perlu berkepit dengan buku,tasbih kifarah ,duduk dengar talk sahaja.tidak!rujuk muwasafat tarbiyah yang ada 10 tu.salah satu daripadanya ialah Qawiyul Jism;tubuh badan yang sihat.bermakna,anda mesti bersenam.walau apa cara sekalipun kesihatan tubuh badan kena jaga.tidur mesti secukupnya.makan mesti kena seimbang;sayur dan buah silalah makan ye.air pula minum banyak-banyak sikit,jangan tunggu dahaga.kerana jalan yang anda pilih ini hanyalah untuk mereka yang tough dalaman DAN luaran.ini soal pengorbanan.masa dan tenaga anda sangat diperlukan untuk ini.Allah cinta orang yang kuat berbanding orang yang lemah.dan kekuatan di sini saya takrifkan sebagai ketahanan physical.amalkan gaya hidup yang sihat supaya perjalan D&T(dakwah dan tarbiyah) anda lancar gitu.cuba tengok mak cik pak cik/abang kakak yang ikhwah akhawat tu.tak ke heran mengapa mereka begitu cergas di saat menghadiri usrah,daurah dan macam-macam program walaupun mereka itu kerjanya bukan calang-calang.doktor,jurutera,pensyarah dll.kerja pagi pulang malam.tambah pulak yang ada anak seramai 5-6 orang.masyaAllah.hebat2.dah tu nak puji saje ke?tak kan..saya tahu anda efisyen.janganlah pula bila dah mula sakit-sakit,anda pun mula berkira-kira untuk tidak meneruskan SYAHADATUL HAQ.maka,silalah minta tunjuk ajar daripada mereka.amal~
  • Spiritually:yang ini rata-rata kita sudah faham apa yang ingin dimaksudkan.benar,kita perlu kuatkan yang ini.betapa hubungan dengan Allah adalah aset yang paling bermakna buat mana-mana pendakwah sekalipun.bak kata senior saya,makanan utama seorang da’ie adalah qiam.nak kata,kebergantungan kita kepada Allah itu adalah hayat dakwah kita.faham la kan,kalau ruh kita lopek,maka dakwah kita tak adalah.semuanya bergantung kepada itu.amal yang wajib mesti settle.sepatutnya yang rukun Islam tu kira tak ada benda pun lah.yang sunnah terus dipasakkan dalam diri.kalau tak,jangan nak mimpilah kamu.time kamu rasa lemah,rasa macam iman tu longgar-longgar sikit,seqawiy mana pun sahabat yang kita cari untuk nak luahkan perasaan kita,itu tak membantu pun.hanya sedikit sahaja.seriyes sikit.yang banyaknya antara kamu dengan Allah.somehow kamu masih perlukan manusia,ingat tu.tapi tolonglah,saya ingatkan diri saya terlebih dahulu,kemudian baru anda,carilah seseorang yang paling kita thiqah(percaya) untuk kita luahkan.dan tak cukup dengan kita je yang percaya,tapi memang dipercayai orang lain jugak yang orang itu memang boleh dipercayai.(mula dah,penyakit saya dah datang) supaya tak bertebaran tribulasi yang kadang-kadang secara tak sengaja terjadi.sambung semula yang tadi,jadikan perkara-perkara mahmudah sebagai rutin anda,tinggalkan jahiliyah.thats all.jahiliyah apa pulak niih.konsep jahiliyah saya tolong mudahkan anda.

Jahiliyah:apa-apa sahaja yang tidak berkait/jauh daripada keredhaan Allah ta’ala

memang tak mudah sebab kita sedang berurusan dengan Yang Berkuasa dan sedang bekerja untuk sesuatu yang besar.meninggalkan kebiasaan memang tak mudah.bererti meninggalkan jahiliyah yang sudah menjadi kebiasaan adalah payah!kita ni sedang digilap dan dicuci bahkan ditapis supaya benar-benar menjadi tapisan Allah yang serius dan kental.sebab tu kebanyakan perkara dan kemungkinan yang akan kita hadapi tidak mudah.sebab antara ramai-ramai manusia kita ditapis untuk mencari yang benar-benar solid untuk bekerja dengan Allah.prosesnya umpama proses membuat batu bata;prosesnya rumit dan panjang.perlu dibakar berulang2 dan dijemur.untuk?menghasilkan kualiti yang terbaik.yang tak berkualiti adalah disqualified.anda bersedia?jom 😀

wallahua’lam..

P/s:nah,buah tangan skit:

“Hai orang-orang yang beriman,masuklah kamu ke dalam Islam secara keseluruhannya,(kaffah)dan janganlah kamu menuruti langkah-langkah syaitan,Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagi kamu..”  (2:208)

Advertisements

Why I Choose to Be on This Track:Usrah ^^ (part 1)

Posted on

Bismillah.

Alhamdulillah ‘ala nikmatahu.Feel like a planton to Allah,or even smaller than that.Alhamdulillah again and again and again,He give me this opportunity to go usrah tonight and alhamdulillah He still and always open and soften my heart to choose to be there.Making a right choice is actually one of the nikmah.Yes,it seems to be a simple thing but yet you still get the reward.MasyaAllah!How gracious He is.

However I still thanked to my ‘hebak’ daddy who is willing to send and fetch me eventhough he’s exhausted.May Allah grant him the best reward.(wow,what a long compliment.wehehe)enough for that I guess..

Read the rest of this entry

Siapa kamu untuk kata tidak mahu?

Posted on

Bismillah.

Mahu teruskan membaca atau tidak?terserahlah sebab itu bukan point yang utama,asalkan yang perlu disampaikan,perlu  wajib disampaikan.yang perlu dibetulkan,wajib dibetulkan.kerana hakikatnya memang itu taklifnya.mahu tidak mahu,kamu kena mahukan juga.apa pun cara,tiada alasan.siapa kamu untuk kata tidak mahu? (uish apa dia ni nak paksa2)

Baiklah.berbicara tentang kehebatan kuasa cinta Islami,(ukhuwwah okeh,please) telah berjaya membuktikan dua orang yang bersahabat fillah yang tak pernah duduk sembang-sembang bersama seolah-olah berjiran hampir sedekad,yang duduk jauh negeri berbeza-beza (lebih kaw negara yang berbeza2.daebak) seolah-olah teman sekampung.lebih kencang lagi yang tak pernah bersua muka tapi seakan-akan orang bercinta.dan itu memang tak tipu punya.proven kot,dah dialami oleh ramai orang.tak perlu testimoni,sebab kena alami sendiri.baru kamu tahu apa yang saya katakan ini bukanlah tipu.baik,barangkali ada yang dah cukup muak dan rasa cukup-cukuplah tu dengan term ukhuwah.even patik sendiri mengakui kadang-kadang bosan juga sebab klise kan.pergi la mana2 daurah pun.ukhuwah sokmo.

“bnda2 klise slalunya mmbuatkn kt ingin lari drpdnya.bosan.tp klise dlm prkara2 ketaatan mnunjukkn kpntingannya.terserlah.” 

itulah dia.klise yang satu ini la budda adalah antara aset terpenting yang waaaajib untuk dijaga dengan rapi.sebab?kita perlukannya.tipu sungguh lah kalau kamu kata kamu tak perlukan.umpamanya galaxy note 2 kamu yang canggih sungguh tu.memang canggih bergaya,tapi kalau tak ada battery?baik pakai nokia model (saya tak ingat apa namanya)yang saya yakin semua orang pernah ada dulu.mungkin tak berapa canggih fizikalnya,(skrin berwarna pun tak ada) tapi komponen penting tu ada untuk meng’on’kan handphone tu.nak kata,seqawiy mana pun seseorang tu,kalau elemen ukhuwah tu tak diletakkan dalam list priority tak ke mana sebab tak ter’on’ hatinya.mungkin agak over kita guna istilah tak hidup hati,tapi yang dimaksudkan adalah bukan mudah untuk hidupkannya sendiri.butuh bantuan!kita butuhkan pendamping untuk sentiasa bantu hidupkan dan didik hati kita.sebab apa,akan ada suatu saat di mana dia akan mengalami tension yang amat.futur.ah sudah,guane tu?kamu ingat senang nak bangkit di saat kejatuhan?

Allah..jadikanlah aku hamba yang sentiasa mengingatimu di saat jatuh bangunku,pautanku hanyaMu.jadikanlah aku hamba yang setia..

Futur ini antara momen favourite syetan.masa inilah kita akan teruji dengan hebatnya dan sejauh mana kemampuan kamu untuk bangun semula.dan?yang pasti,kamu tak mampu untuk menanggung sendiri.let say kamu kata kamu tidak menghadapi sebarang masalah problem nak tanggung sorang2.kata kamu tak nak susahkan sahabat kamu.ketahuilah di saat kamu sendirian ini kamu sebenarnya telah membuka satu ruangan yang kata orang macam open house kepada jahiliyah.sungguh tak tipu.sebabnya,tahap mujahadah yang kamu perlukan untuk struggle sungguh-sungguh hati adalah sangat tinggi berbanding biasa.melainkan jika kamu mempunyai sokongan padu daripada seorang akhi/ukhti fillah yang akan sentiasa mengingatkan kamu untuk kembali kepada Allah.sila2 lah,pecahkan tembok ego.tok sah rasa kental sangat..

namun begitu,tidaklah pula saya katakan kamu perlu ceritakan segala-galanya sebab tak semua perkara kita perlu cerita,dan ada antaranya yang mungkin bersifat peribadi atau bersangkut paut dengan rahsia orang lain.dah cukup dah kalau kamu mampir sahabat kamu dan minta kata-kata nasihat random.(saya selalu buat ini)akan jadi sangat happening apabila kata-kata random sahabat kamu tu mengena dengan situasi kamu saat itu.seriyes,kamu akan sayang dia lebih lagi.tapi kena ingatlah,thanks to Allah first kerana Dia yang campakkan ilham kepada sahabat kamu itu untuk disampaikan kepada kamu.hmm,manis  sungguh Allah.

“Move in a team is better than individualy”

Jangan sekali-kali bersikap individualistik,kamu sendiri yang akan merana.Allah jadikan manusia ramai-ramai ni bukan untuk meramaikan rakyat bumi sahaja.ada sebab,tahu!tapi janganlah pula kamu sangka bersahabat hanya untuk curhat semata-mata..sedari hakikat bahawa kita ini sedang bekerja dan kita adalah doktor kepada ummah.pasti banyak on call yang perlu kita kejar dan kerjakan.terkadang kita terlalu ralit dengan masalah-masalah hati,peribadi,famili,masalah among kawan-kawan etc etc sehinggakan benda-benda tu semua membantutkan dakwah kita.apa cer?asal jumpa je dengan sahabat tu,terus nak “eh enti,ana ada musykilah ni.heavy sangat.ana x sanggup bla bla…”inilah dia.tak sanggup itu,tak sanggup ini.tak larat nak tanggung itu,tak sanggup berhadapan ini.lemahnya antibody dakwah kamu?benar,memang semua orang ada masalah and even ada yang menekan-nekan perasaan.menangis sob sob sampai larut malam.jangan terlalu layan sangatlah.perlu untuk kita pelajari cara untuk manage hal peribadi kita.bertegas.sila tegaskan diri.jangan jadi manja,kamu komfem akan ketinggalan sendirian.

“sebaik-baik manusia itu adalah yang paling banyak memberi manfaat kepada manusia yang lainnya.”

tengok point manfaat tu.dapat tangkap tak setakat ni?nampak tak perkaitannya?ke dah kabur blur.ikut kamu lah.harap tabah ye.heh.

teman sekapal (friendship) ini kalau anda nak juga diceritakan atau dibuktikan melalui testimoni,takpelah.saya faham anda.tak perlu susah,selak semula seerah sahabat.pasti,pasti dan pasti kamu akan kagum dengan mereka.banyak je kisah sebenarnya.macam mana tak ego nya mereka dalam berlayar sekapal (mengharungi friendship.tadi kata dah jemu dengar ukhuwah kan?) untuk menjaga iman dan hati yang sifatnya fragile.tengok bagaimana Hanzalah menagis tersedu-sedu bertemu Saidina Abu Bakr menceritakan betapa sedihnya beliau setelah merasakan diri sungguh munafik.tak hesitate nak berkongsi.Saidina Abu Bakr pun menangis kerana imannya terkejut dengan curhat sahabatnya Hanzalah dan turut  merasakan yang sama.Kemudian mereka pun bertemu Rasulullah untuk meluahkan yang tadi itu.

Tengok bagaimana involuntary action Abu Bakr.Ada beliau kata,”ala kamu ni Hanzalah.rilek je.tak ada benda pun.biasalah tu.inilah life cycle”saya kira itu antara pujukan famous daripada kebanyakan orang.saya tak kata anda ye.itu pujukan yang tak membangun sungguh.useless.maka pointnya,bukan itu yang diperlukan daripada seorang sahabat.dan kadang-kadang,mungkin di saat kita sedang steady,iman pun cool tak bergelora,datang seorang sahabat bercurhat dengan kamu.siapa tahu mungkin perkongsiannya itu membuatkan iman kamu yang rasa macam dah stable sangat tu terjentik dan akhirnya menguatkan lagi keimanan kamu.bonus,bukan?iman kita sifatnya naik turun.hanya para sahabat sahaja yang bertambah dan terus bertambah iman mereka T_T (loser seyh kita ni) masih ada harapan insyaAllah ^o^

sekadar ingatan bersama,janganlah sekali-kali merasakan iman kita stable.please.dah rasa macam qawiy skit.owh Allah,janganlah.itu bahayaaa sangat.sebab,itu akan menjadi virus yang kemudiannya membentuk suatu penyakit yang mengancam iman.kronologinya perkara menakutkan ini cukup cukup sudah mudah:

  1. Bermula dengan mutabaah yang memang dianalisa setiap bulan untuk memastikan kelancaran ibadah.comey doh dengan grafnya.boleh nampak la figure amal tu ok atau tak.
  2. kemudian,mengangguk-angguk kepala tanda berpuas hati kerana rasa dah mula stable.
  3. mula dah berangan pelik-pelik.rasa bagus.rasa mantap dan jitu lah.
  4. dan lain-lain lagi yang mohon dijauhkan.

ini penyakit yang contagius dan perlu dirawat.SEGERA.ini pun antara bukti yang cukup kuat untuk memerlukan kita kepada seorang sahabat.(terserah la nak berapa pun.minimum seorang.terima kasih)ini contoh futur la ni.saat kejatuhan.nauzubillah.seorang sahabat Allah bagi kelebihan kepadanya untuk detect perubahan sahabatnya itu.dan,masa inilah si sahabat ini perlu bertindak!hidupkan semula hatinya.bantu dia utntuk kembali.ingatkan Allah.hah,itu patutnya!ini tak.kamu biarkan dia  tunggang terbalik sorang2.nampak dia dah lain macam,konon-kononya takut kita terpengaruh,terus lesap entah ke mana.jangan…please.tunaikan hak kepada yang berhak.dan sahabat kamu mempunyai hak ke atas kamu!dituntutnya nanti di akhirat.Allah…jangan main-main dengan isu tuntut menuntut di akhirat ni.it’s not a simple thing.don’t take it for granted!time nak ke Midvalley (maaf,tak pasti ejaannya.seumur hidup baru 3 kali sampai.huu) dialah sahabat.time nak bergembira,muncullah dia sebagai sahabat.di saat futurnya sahabat tu?

suka baca post Duah La Qudah nukilan APG.sangat sampai ke hati.untuk anda,saya recommendkan anda untuk baca post itu dengan yang Fafirru tu.sangat terkesan.insyaAllah moga kesan yang membuahkan amal.wallahua’lam.wassalam

#pray4Gaza

p/s:kepada sahabat2 saya,penuhilah hak saya.dan kalian,sesungguhnya saya sedang berusaha sehabis daya untuk memenuhi hak kalian.maaf atas segala kesalahan.itu memang pasti.jom kita baiki.mari!Fafirru ilaLlah! :’)

hjk

“dan Dia(Allah) yang mempersatukan hati mereka(orang yang beriman).Walaupun kamu menginfakkan semua(kekayaan) yang berada di bumi,nescaya kamu tidak dapat mempersatukan hati mereka,tetapi Allah telah mempersatukan hati mereka.Sungguh Dia Mahaperkasa, Mahabijaksana. “(surah Al-anfal, 8:63)

Wahai saudara..

Posted on

map

Bismillahi ‘ala kulli haalin.hayp!(flashing eyes)

Bear in mind.remember the point in the above picture(FYI,I didn’t put it purposely.just look,and think!ok la,practise also) and this should be applied in ourself as we are muslims.it works as an attraction to our mad’u and this is important.many du’at thought that da’wah bil kalam is the most essential whereas they forget to show a good attitude in front of their mad’u.showing a good attitude is categorized as da’wah bil hal.

Sometimes people don’t want to hear our speech.well,thats normal for a human.as a da’ie,we can’t expect that every single person that are hearing to our speech will accept it.it depends.so they will observe how far the preacher will apply those things in their daily life and this is what we call as da’wah bil hal.saying the words is much much easier than practising them.serious!writing a book about philosophies is easier than practising a philosophy.its clear right?

The way we talk,the way we tolerate,the way we discuss,the way we solve the problems,the way we treat people around us,and everything about our manners.those things will give an impression towards them and will increase/decrease their level of confidence towards Islam.from there,they will analyse and decide the best option that may change their whole life.[this is important mate!important!!]don’t be surprised,sometimes da’wah bil hal is more effective!

Hi!i’m Tom.I’m good in talking,but I don’t even know what am i talking about~

One common problem that usually happened among du’at is that they don’t have enough spirit but they do have passion in doing da’wah.hows that?some of them said,”oh my,I’m not qualified enough to move in da’wah.I’m bad!I have a bad history of mine.I’m sinful and I’m……ya,I’m not perfect.”wahai saudara,I just want to tell you a thing that I’m not sure whether you don’t know or you already forgot it.

“Nobody is perfect,even a prefect”

Okay look.just imagine.every of us have a gigantic ambition;we want Islam to rule the world or in the other romantic word,Ustaziatul Alam.but everybody have that kind of thought.how can da’wah moves on?(cough)no one will become perfect until the end of their life.no one and never.(this is life academy.we’re in learning process!)either we like it or not,its a must!aha,ada jugak yang kata,”eh,I feel afraid and scary-mary when I read the verse from Surah As-Saff:2.its shaken me!”

oh man!this shouldn’t be a problem and used as a reason.as a brilliant muslim,we should take it as inspiration.inspire yourself to spread da’wah bil kalam but in the same time don’t forget to feed yourself.your iman.they have their right too!well mate, it’s not a simple thing.hey,we must get our head down to realize that.wake up people!(snapping fingers tapitakjadi)Rasulullah s.a.w and his companion have worked so hard to accomplish this mission.do you want it stops at you?I mean,YOU?so cruel T_T

so,it depends on you.this is our responsibility and shouldn’t be neglected.da’wah is not easy and it starts from you.build up the real you.strengthen your foundation;perform your solat on time,obey your parents,always tajdid your intention,be nice to your surrounding and so on.it seemed to be simple but it might be harmful if you just take it for granted.trust me.and my last word,if you have no shame,just do as you wish!think about it.Allahua’lam.. 😎

Its shaken me!

Posted on

Bismillah..

“Verily, I am Allah: There is no god but I: So serve thou Me (only), and establish regular prayer for celebrating My praise. [20:14]

This is one of the spectacular verses of Allah,and its shaken me.masyaAllah.i still remember the moment when i found this verse.i was at my school those day.waiting for my mom to fetch me.while waiting,my naqibah approached and sit beside  me,holding her red quran.

nice

we were having a nice and warm conversation.it’s a sharing moment between sisters.she asked me which verses that knocked my heart greatly.and i show it.by referring to my lovy-dovy quran,i told her the elaboration that suit my understanding.and she did the same things too.

she showed me the verse from Surah Taha.i was speechless.my naqibah gave her explanation on that verse.Allah admit that He is God.The one and only.what else can we say when Allah say so?why should we deny?where’s the point?there is no more word in the world that can defeat that.it’s a fact!Allahurabbi.

ya,we admit that Allah is the Lord.our Lord.in verbal,technically.how about our act?does it prove that we really have faith in that?well mate,actually we don’t have to prove it by doing something hard.most of us thought that if we want to make any good deeds,the thing must be hard,difficult and burden ourself.or in the other word,sacrifice.

saya sedang lakukan pengorabanan nih.argh.tulun mengerti!

saya sedang lakukan pengorabanan nih.tolong mengerti!

usually,people are chasing for a great catch but neglecting the small thing.yup,frequently occur.even me myself can’t avoid that sometimes.

example:

Mr A always perform his prayer on time.he recite quran everyday,sadaqah without mind about the value etc.he did that to get praises,fame and so on.

while Mr B,he also did the same things as Mr A.but the different is nobody know it.

Allah doesn’t look on quantity,but the quality.in ibadah,it’s useless if we do so many prayers per day but no sincerity in our heart!seriously.it’s much much better if you just focus on the 5 pillars of Islam but you put the escence of sincerity lillahita’ala.wonderful!Allah will count that.so,it doesn’t matter how much RM you put into the donation box but as long as you sincere doing that,Allah will grant you His reward insyaAllah.

i’ll continue in the next post insyaAllah.i’ve a lot of tasks that need to be resolved now.huhu.pray for me!Allahua’lam 😉

Hello world!

Posted on

erm,alright.bismillah.(betulkan gear)this is actually not my first experience in blogging.i’m just changing my world a lil bit.ya,a new world of wordpress.i was trying to avoid myself from having my own blog initially.because…..

ouch,this might happen when you forget your password!

haha.the picture tells everything.well,it’s normal what~somehow,i’ve learned from my mistakes.(ok,saya akan tulis semua password saya dalam notebook.pasti!)

a true mu’min will not fall into the same hole twice.

I hope that this will be one of my wasilah in sharing my thoughts and spreading his words,insyaAllah.I’ll always try to put my sincerity as the main ingredient in my post.and I really need that IKHLAS.seriously.Allahua’lam.

p/s:hey mate,feel free to correct my english or any mistakes in any post.insyaAllah He’ll grant you!*wink-wink